سبک زندگی غربی، تغییر ذائقه ایرانی (بخش اول)
نیازی نیست درباره گسترش اینگونه غذاها در ایران زیاد جستجو کنید. همین که از خانه بیرون بیایید و در طول مسیر کارتان کمی به اطراف دقیق شوید متوجه گسترش روزافزون آن خواهید شد.شاید بتوان گفت که بدیهیترین تأثیر رواج بیرویهی فستفود در ایران، انقراض نسل آبگوشت است.اما به راستی چه عواملی سبب شد تا ذائقهی ایرانیها تغییر کند؟عوامل بسیاری در این تغییر دخیل بودهاند اما بدون شک یکی از عوامل مهم در این زمینه، تأثیر فرهنگ غرب و تغییر سبک زندگی ایرانی به سمت زندگی غربی میباشد. در این مقاله سعی داریم به بررسی این موضوع مهم بپردازیم:
فرهنگ غذایی ایرانی
در یک تعریف کلی غذاهای سنتی به آن دسته از غذاهایی گفته میشود که در یک کشور از دوران گذشته مصرف شده و نسل به نسل انتقال یافته است.
فرهنگ غذایی غنی کشور ما نیز سینه به سینه به نسل امروز منتقل شده است. اما متأسفانه این روزها شاهد تغییرات بسیاری در این فرهنگ سنتی و باارزش هستیم و بچههای امروز کمتر با ویژگیهای و مزایای این فرهنگ کهن و بومی آشنا هستند.
در زیر به برخی از مهمترین ویژگیهای فرهنگ غذایی ایرانیان اشاره میکنیم:
۱. مصرف مواد غذایی تازه
۲. زود شام خوردن
۳. استفاده از میوه
۴. استفاده از نوشیدنیها سالم
۵. مصرف کم گوشت قرمز
۶. استفاده از سبزیجات:
۷. استفاده از نان به جای برنج
۸. دم کشیدن و جا افتادن غذا
۹. غذا خوردن به صورت جمعی
اینها گوشهای بود از ویژگیهای فرهنگ غذایی ایرانی. هر چند این فرهنگ هم همانند باقی فرهنگهای غذایی از اشکالات و عادات غلط غذایی به دور نمیباشد اما بیتردید فواید و درستیهای آن بر این عادات اشتباه غلبه دارند.
دلایل تغییر ذائقه ایرانیها
فرهنگ غذایی ایرانی آنقدر غنی و خوب است که کمبودی در آن دیده نمیشود و نیازی به ورود غذاهای غربی در این فرهنگ نمیباشد اما متاسفانه امروزه تغذیه در ایران دچار نوعی گذار از غذاهای سنتی و بومی به سمت غذاهای غربی و آماده شده است که این تغییرات اثرات نامطلوبی بر سلامت ایرانیان گذاشته است.
تداخل الگوی مصرف کشورهای در حال توسعه و کشورهای ثروتمند، عامل عمده تغییرات الگوهای غذایی این جوامع است که میتواند منجر به سردرگمیهایی در جوامع در حال توسعه شود.[۱]
[۱]. نظرسنجی از مردم تهران درباره عادات و رفتار غذایی، سرور السادات هاشمی، همشهری آنلاین،اسفند۸۶
برگرفته از سایت راسخون